sábado, 2 de enero de 2010

Tortell de reis. Rei per un dia.-




















He sentit un soroll…em deia la mare assenyalant amb el cap les habitacions, d’ on presumiblament-segons ella- havia sortit aquell so… jo mig espantat, mig “acollonit”, no deixava de mirar al meu voltant… i tot d’un plegat es feia fosc i una pluja d’objectes queien damunt meu, el soroll era repetitiu durant uns quants segons, els meus peus hi sentia la fressa d’un so… “nyec-nyec” al trepitjar-ho… tot d’un plegat es feia la llum i a terra un escampall de caramels, ampolletes de xampany de xocolata embolicades de plata, monedes de xocolata… una segona replica -amb no tanta intensitat com la primera- tornava a deixar a les fosques aquella habitació… amb un altre escampall de caramels i embolcalls de plata per terra.
L’endemà i amb els ulls oberts i a les fosques, i el so intern que sentia a dins meu, el qual no em deixava dormir… després de aixecar-me i mirar per el balcó i que els camells s’haguessin menjat tota la palla dels plats…, quant me’n tornava cap a l’habitació els entrebancs que tenia per passar eren força elevats… el tren amb piles, el cine-Exin,- el cine sin fin-, una cartera nova per anar al col.legit, a dins de la cartera el “plumier” i dins el “plumier” els colors i les puntes dels llapis totes molt ben arrenglerades…quina pila de sensacions més i més agradable… Joseeeeeeep… a dinar…, em deia la mare amb la taula que es trobava ja parada…, sort que el cine-Exin era de sessió continua i podia veure’l sempre que volgués…, el so trencadís d’aquella figureta de porcellana a la boca i entre les dents, amb delatava que em tocava sé el rei i coronar-me com a tal… i en el meu germà, entre el paper de plata i les seves dents, escopia… la fava¡¡.
Quins sons més agradables no us assembla…?
Doncs que tots aquests sons, es belluguin a dins vostre durant tot l’any… Feliç Any Nou¡¡.

Tortell de reis.- (*)


Ingredients:
Per a la primera part de la massa:
10 g de llevat premsat, 35 g d'aigua, 75 g de farina.
Per a la segona part de la massa: 35 g de sucre, 20 g de llard, 250 g de farina, 2 g de sal, 1 ou, ratlladura de llimona, 65 g d'aigua.
Per al massapà: 150 g de pols d'ametlla, 150 g de sucre, aigua (la necessària).
Per a la decoració: fruites confitades a voluntat, 10 g sucre bolado o esponjat.

Elaboració:
Massa; primera part.
En un bol, triturem el llevat premsat amb la mà, notem com es desfà mentre hi afegim l'aigua i ho batem a mà. Hi afegim la farina. Ho remenem fins que obtenim una massa homogènia. Tapem la massa amb un drap de cuina i la deixem en un lloc tebi i sense corrents d'aire, a uns 22 graus. El forn, sense encendre, pot ser un bon lloc. Deixem que dobli el volum: uns vint minuts.

Massapà.
Mentrestant, preparem el massapà: barrejarem la pols d'ametlla i el sucre. Quan estiguin ben barrejats hi afegim l'aigua i fem una massa prou tova perquè no se'ns trenqui. Sobre la superfície enfarinada, hi fem forma de xurro i hi col•loquem el rei o reina i la fava a l'interior.

Massa; segona part.
A l'atuell o a la màquina d'amassar hi posem:
Primer el sucre, després la sal, el llard (a temperatura ambient), la ratlladura de llimona i l'aigua, perquè es desfacin bé la sal i el sucre. Hi afegim l'ou, que haurem trencat a part per assegurar-nos de no posar cap resta de la closca, i la farina. Amassem fins que ens quedi ben elàstica i hi afegim la massa amb llevat, que ja ha pujat el doble del seu volum. Tornem a amassar i quan tota la massa ens quedi ben elàstica (com un xiclet) ja està a punt. Per comprovar-ho, el millor és estirar-la amb les mans: si se'ns trenca, vol dir que encara falta treballar-la. L'estirem sobre el marbre tot fent un xurro, amb l'ajuda d'un corró.

Hi col•loquem el massapà a sobre i, amb la massa, l'embolcallem. Ens ha de quedar el massapà a l'interior, com en un farcit. Ara, la deixarem fermentar per segona vegada seguint el mateix procediment: tapada amb un drap i en un lloc tebi i sense corrents d'aire. Durant dues hores aproximadament o fins que hagi doblat el seu volum.

Un cop ha llevat el tornem a pintar amb ou. El decorem: hi posem les fruites confitades al gust. I el sucre bolado o esponjat. Finalment el posem al forn a 230º durant uns vint minuts. Hem de tenir la precaució de col•locar-lo ben al mig de la safata perquè ens pugi de manera uniforme.
(Blocaires que vagi de gust¡¡.)

(*) Aquesta recepta està treta i seguint els criteris de Club de Cuines.

3 comentarios:

  1. Quan els nens eren petits, teníem un tren elèctric que fèiem circular al voltant del pessebre, a les fosques, mentre cantàvem nadales, i quan enceníem els llums vèiem que els Reis, que cada dia s'acostaven més al pessebre, ens havien llançat caramels. Quina il·lusió que els feia als meus fills, als nebots i a algun amiguet que s'hi afegia a cantar!
    I tu, què? Els Reis també s'han avançat, com el Tortell? I en menjaràs dues vegades? (Per Setmana Santa, la Núria va dir: "Oh, que bé, això del bloc! Aquest any menjarem dues Mones!" I és que en vaig fer una uns dies abans, per publicar-la, i l'altra el dilluns de Pasqua.)
    Que siguin ben generosos els Reis!

    ResponderEliminar
  2. Josep,
    Aquest super-tortell t'ha quedat guapo, guapo.
    Des d'aqui sento la flaire. Una abraçada

    ResponderEliminar
  3. Quintortell tan maco t'ha quedat. Guarda-me´n un tallet del que facis pel dia de REis.
    PTNTS
    Dolça

    ResponderEliminar